Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος 2020

 

rockandrolllogo mikro
...is here to stay!

 since 2007

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Οικονόμου

Όταν η ιστορία γίνεται συνείδηση, όταν το ήθος συναντά τις αρχές! Συνέντευξη με τον Ανδρέα Οικονόμου, με αφορμή την έκδοση του κομικ ‘’1908’’

 

Θα ήθελα να μας περιγράψεις πως ακριβώς ξεκίνησε η ιδέα να παρουσιαστεί η γέννηση του Παναθηναϊκού σε κόμικ και ποιοι είναι οι συντελεστές της πρωτοποριακής αυτής προσπάθειας?
Η ιδέα ξεκίνησε διαδικτυακά με συνομιλίες μου με τον εικονογράφο Πέτρο Μπάλτα. Και οι δύο είχαμε την ίδια ανησυχία: τη διάδοση της παναθηναϊκής κουλτούρας και των αθλητικών αξιών στη νέα γενιά. Ο Πέτρος ήθελε να αξιοποιήσει το ταλέντο του στη ζωγραφική και στο σκίτσο και εγώ τις γνώσεις που απέκτησα μελετώντας σε βάθος την ιστορία του Τριφυλλιού.
Σύντομα, στην παρέα μας εντάχθηκε ο δημοσιογράφος Άγγελος Σκλαβουνάκης, ο οποίος βοηθάει καθοριστικά και ποικιλοτρόπως. Χωρίς να δώσει ο Άγγελος το τελικό ΟΚ, δεν προχωρά τίποτα στο πρότζεκτ «1908». Το ίδιο καθοριστικά βοηθάει και ο ερευνητής Αριστοτέλης Μπενόγλου, όπως επίσης και ο δημοσιογράφος Σταύρος Μιχελής. Δύο γυναίκες, η Μαρία Τσιουράκη και η Μαργαρίτα Κωτσίνη τρέχουν με μεγάλο ζήλο για την έκδοση του βιβλίου, ενώ συνεισφέρουν και δημιουργικά.

Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου και πως μπορεί κάποιος να προμηθευτεί η να παραγγείλει το βιβλίο?
Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική. Σε χρόνο ρεκόρ εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και μέσα σε δύο εβδομάδες μπήκαμε στο τυπογραφείο για επανεκτύπωση. Το βιβλίο πωλείται διαδικτυακά στο vivliapao.gr, καθώς και σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία και στο καφέ που βρίσκεται στη θύρα 7 στη Λεωφόρο.

Μέσα από το ‘’1908’’ αλλά και άλλα βιβλία, φαίνεται ξεκάθαρα η προσπάθεια να μπολιαστούν τα νέα παιδιά με τις διαχρονικές Παναθηναϊκές αξίες και αρχές, μέσα όμως σε ένα αθλητικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό η αναξιοπιστία και ο αυτοσκοπός της επικράτησης αφήνει σε δεύτερη μοίρα κάθε ηθικό φραγμό. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να τους αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται?
Στόχος μας είναι να μπολιαστούν οι νεαρές ηλικίες με τα υγιή αθλητικά ιδεώδη, αλλά συνάμα να θυμηθούν και οι παλιότεροι ποιες είναι οι ρίζες και ποιος ο προορισμός του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι η δική μας μας γενιά απέτυχε. Ή καλύτερα: ηττήθηκε. Αλλοιώθηκε. Συνεπώς, όλο το βάρος και κάθε ελπίδα πέφτει στους φιλάθλους του μέλλοντος. Η δική μας ευθύνη περιορίζεται στο να τους δώσουμε τα εφόδια, ώστε οι ίδιοι να χτίσουν τους δρόμους που οδηγούν στην επιτυχία και στις δάφνες.
Ο σκιτσογράφος μας, ο Πέτρος Μπάλτας, ο οποίος μόλις πριν από λίγα χρόνια συμπλήρωσε τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, είναι η απόδειξη για κάτι πολύ σημαντικό: η νέα γενιά είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένη από τη δική μας. Σε αυτό ίσως συνετέλεσε και το περιβάλλον στο οποίο ενηλικιώθηκαν παναθηναϊκά. Η καταθλιπτική εικόνα τους Συλλόγου τούς έκανε πιο δυνατούς και συνειδητοποιημένους, τους χαλύβδωσε και τους μπόλιασε με την πίστη πως οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν την ιστορία είναι οι ίδιοι.

1908 KALAFATIS
Μέσα από το ‘’1908’’ ο αναγνώστης ταξιδεύει στην Αθήνα της Belle Èpoque (όμορφη εποχή). Παλαιότερα ο Παναθηναϊκός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την Αθήνα, κάτι που κατά τη γνώμη μου οι διοικήσεις των τελευταίων δεκαετιών δεν φρόντισαν να συνεχίσουν. Νομίζεις ότι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο, με δεδομένο ότι στην πρωτεύουσα κυριαρχεί το ‘’πράσινο’’ στοιχείο?

Η Αθήνα είναι μέρος της ταυτότητας του Παναθηναϊκού. Ο Όμιλος πρέπει να προφυλάξει πάση θυσία το χαρακτηριστικό αυτό, γιατί κάθε σωματείο η ταυτότητα του οποίου αλλοιώνεται, είναι καταδικασμένο σε πολύ δύσκολες και στενόχωρες καταστάσεις. Η Αθήνα είναι η πόλη του φωτός, της δημιουργίας, της αναγέννησης. Και ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα της.
Αν κάποια στιγμή, ο Σύλλογος θεωρήσει συνετό να φύγει από το κέντρο της Αθήνας, για να φτιάξει σύγχρονες εγκαταστάσεις σε άλλη περιοχή, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει, με κάθε κόστος, την άρρηκτη σύνδεσή του με την πρωτεύουσα και το ιστορικό κέντρο. Πιστεύω πως ο ιδανικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι με τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου σε κεντρική τοποθεσία ─ το οποίο συν τοις άλλοις θα φέρνει μεγάλα έσοδα.

Ήρθε νομίζω η ώρα να περάσουμε και σε άλλα σημαντικά σου βιβλία. Μέσα από τη ‘’Λεωφόρο Ηρώων’’ έμαθε πολύς κόσμος την τεράστια συμβολή της Παναθηναϊκής οικογένειας στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Το ότι ο Αντώνης Βρεττός ανέβασε στη Λεωφόρο την ελληνική σημαία πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Αθήνα αλλά και το ότι ο Μίμης Πιερράκος ήταν ο πρώτος αθλητής που σκοτώθηκε στο μέτωπο (αναφέρω μόνο δύο από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα), δεν θα έπρεπε να τα γνωρίζει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και να τιμούνται με τον ανάλογο τρόπο?
Και βέβαια θα έπρεπε, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια, μερικές φορές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αρκεί να αναφέρω το εξής: το αττικό χώμα έχει σκεπάσει δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, τον Γιώργο Καλαφάτη και τον Μιχάλη Παπάζογλου. Οι τάφοι και των δύο υπήρχαν στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο πρώτος είναι ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, γιατρός του βασιλικού ναυτικού, και ο άνθρωπος που καθιέρωσε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Ο δεύτερος είναι ο «ισόβιος» γενικός γραμματέας του Συλλόγου, εθνικός ήρωας και συνεργάτης του θρυλικού σαμποτέρ Γιούρι Ιβάνωφ. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φριχτά στα χρόνια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Ο Δήμος Αθηναίων αντί να τιμά τακτικά τη μνήμη των δύο ανδρών, έβγαλε στο σφυρί τους τάφους τους, επειδή δεν υπήρχαν εν ζωή συγγενείς για να πληρώνουν το ενοίκιο. Για τον μεν Καλαφάτη, το μνήμα καταστράφηκε και ο τάφος δωρίστηκε σε άλλη οικογένεια. Για τον Μιχάλη Παπάζογλου προλάβαμε και σώσαμε «στο παρά πέντε» τον τάφο του, δίνοντας μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα μέσω του paoabroad.

LEOFOROS IRWWN
Στην ‘’Παναθηναικούπολη’’, ένα βιβλίο για μικρούς αλλά και μεγάλους, αποτυπώνεται ξεκάθαρα μέσα από τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων αλλά και από την ιστορική αναδρομή τόσο του Παναθηναϊκού όσο και της ίδιας της Αθήνας, η υπερηφάνεια που πρέπει να αισθάνεται κάποιος που ακολουθεί την πράσινη ιδέα. Πιστεύεις ότι αυτός είναι ο πυλώνας που πρέπει να στηριχθεί και να γαλουχηθεί η νέα γενιά?
Η Παναθηναϊκή Ιδέα μπορεί να αναλυθεί σε πολλές συνιστώσες: πρωταθλητισμό, πρωτοπορία, πίστη, αντίδραση, σεβασμό. Θεωρώ όμως πως αν υπάρχουν δύο στοιχεία με τα οποία πρέπει να γαλουχηθεί η νέα γενιά αυτά είναι η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τις δικές της ─και όχι των παραγόντων─ και η συνεργασία. Είναι δύο απαραίτητα εφόδια για τους νέους παναθηναϊκούς, ώστε να σηκώσουν στο μέλλον ξανά ψηλά το Τριφύλλι.

PANATHINAIKOUPOLI
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στη τιτάνια προσπάθεια που έγινε για τη συγγραφή της Παναθηναϊκής Εγκυκλοπαίδειας ‘’Και Χιλάδες Τίτλοι’’
Το βιβλίο «Και Χιλιάδες Τίτλοι» θα έχει πάντα μία ξεχωριστή σημασία για την ερευνητική ομάδα, γιατί είναι η βάση όλων των υπόλοιπων εκδόσεών μας, καθώς και αυτών που θα ακολουθήσουν. Μέσα από την έρευνα πάνω στους ομαδικούς τίτλους του Παναθηναϊκού, η οποία διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, γνωριστήκαμε, γίναμε φίλοι και σιγά-σιγά συνειδητοποιήσαμε πόσο πλούσιο και συναρπαστικό είναι το ανέκδοτο αρχειακό υλικό που βρέθηκε στα χέρια μας. Και συνάμα γεννήθηκε μέσα μας μία βαθιά αίσθηση ευθύνης για να αξιοποιήσουμε αυτό το υλικό, φέρνοντας στο φως της πραγματική ιστορία του Ομίλου.

KAI XILIADES TITLOI

Σύντομα αναμένεται η ‘’Λ.Αλεξάνδρας 160’’. Θέλεις να μας βάλεις λίγο κλίμα?
Στο βιβλίο «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 160», καταγράφουμε, μαζί με τον Αριστοτέλη Μπενόγλου, 160 άγνωστες ιστορίες για τον Παναθηναϊκό. Ή για την ακρίβεια, οι περισσότερες από αυτές είναι άγνωστες. Οι ιστορίες απαριθμούνται με χρονολογική σειρά, από το 1906 και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσει κανείς για τον... αναρχικό μποξέρ που έδωσε το 1914 τον πρώτο αγώνα μποξ στην Ελλάδα, για την ομάδα που υποστήριζε στην πραγματικότητα ο Νίκος Σταυρίδης, για τα άγνωστα ρεκόρ του ποδοσφαιρικού και του μπασκετικού τμήματος, για τον ποδοσφαιριστή που έπαιρνε άδειες από τη φυλακή για να αγωνιστεί με το Τριφύλλι, για την παρέμβαση του Παναθηναϊκού στην υπόθεση των Καραολή - Δημητρίου, για τα κόκκινα σεντόνια που κρεμάστηκαν στη Λεωφόρο όταν... σπάσαμε την παρθενιά της Α.Ε.Κ. και δεκάδες ακόμη ιστορίες.
Αν κάτι απουσιάζει από το βιβλίο είναι η ομοιομορφία μεταξύ των κειμένων: άλλα γράφτηκαν σε αυστηρό ύφος και σε ακαδημαϊκά πρότυπα (άλλωστε μέλος της συντακτικής ομάδας σε κάποιες ιστορίες είναι και ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κιτροέφ), ενώ άλλα κείμενα συντάχθηκαν σε πιο ανάλαφρο, έως μυθιστορηματικό στιλ. Και αυτές οι ιστορίες όμως στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα που τεκμηριώνονται πλήρως, μέσα από πηγές και σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου.

Κλείνοντας την κουβέντα μας, θα ήθελα να μας πεις ένα μήνυμα για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού και ειδικότερα τη νέα γενιά.
Όσο απογοητευτική κι αποκαρδιωτική και αν είναι η εικόνα του σημερινού Παναθηναϊκού, οι νέοι φίλαθλοι δεν πρέπει να σκύβουν το κεφάλι. Αντιθέτως, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα τυχεροί και περήφανοι που υποστηρίζουν έναν σύλλογο με τις αξίες και την ιστορία του Τριφυλλιού. Να διδάσκονται από αυτήν την ιστορία και κάθε μέρα που περνάει να φουντώνει στο μυαλό τους η ιδέα ότι οι ίδιοι ─και μόνο─ έχουν την ισχύ, την πυγμή και την ικανότητα να ενωθούν μεταξύ τους, να αντισταθούν στην προπαγάνδα, να τσακίσουν το σύστημα που επιβάλει την μιζέρια στον Σύλλογο και να σηκώσουν όρθιο ξανά τον Παναθηναϊκό.

 

 https://www.facebook.com/titloipao/

Κώσατς Τζανιδάκης

Leave a comment

Αφήστε το μήνυμα σας!

ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ

  • Η ιδέα του “ALL SHOOK UP” WEEKENDER , Thessaloniki’s Coolest Rockin’ Weekender, προέκυψε μέσα από την αγάπη των διοργανωτών, της εποχής
    Read More
  • Υπήρξε ένας γνήσιος εκπρόσωπος του rock’ n’ roll, ένας αυθεντικός teddy boy, που διαδραμάτισε μαζί με τους Stray Cats τον
    Read More
  •   Καλησπέρα Πάνο, καλώς ήρθες στο rockandroll.grΚαλησπέρα σας! Καλώς σας βρήκα! Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για
    Read More

dj party